Nie, nie jest spoko, oleje roślinne nie nadają się do obróbki w wysokich temperaturach. Do smażenia jak najbardziej nadają się smalec, olej kokosowy, masło. Żywność wysokoprzetworzoną usuwamy ze swojego jadłospisu, stąd wafle ryżowe w ogóle out i przewaga ryżu brązowego nad białym. A na Twoim poziomie zaawansowania nie ma sensu się przejmować [...]
[...] na oko. Jak się ma do tego teoria ryba 2-3 razy w tygodniu i ok 15 orzechów dziennie? Do moich źródeł tłuszczy należą. Miecho, ryby, orzechy, jaja, olej kokosowy, oliwa z oliwek smalec, masło. Poproszę o podpowiedzi 1. 1-2g EPA + DHA. Słaby ten skład. 2. 1:2 n-3:n-6. Policz sobie przykładowe kilka dni i zobaczysz ile Ci wychodzi n-3 i n-6.
[...] sie wpier... w temat ale raczej sie przyda. Ja lece cos ala ketoze. Tluste miesa to podstawa mojej diety (k.... nie lubie tego slowa). Tlusz na jakim smaze to albo wlasny smalec jak potrzeba to dodany swinski lub kaczyk, czasami (piersi indyka etc suche mieso) olej kokosowy. Ale przechodzac do sedna to dodje do smalcu (na dzien) tylko ok 10ml [...]
1. Tak, 2. Jeść, ale wliczać w makro, urozmaicać, 3. Olej kokosowy, smalec, masło klarowane, oliwa jest dyskusyjna- zdania są podzielone, jak masz w omlecie tłuszcz z żółtek, to spokojnie na dobrej patelni usmażysz bez dodatku tłuszczu. 4 orzechy wszystkie, poza ziemnymi, ktore nie są orzechami, tylko strączkami.5 kuchnia sfd
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] (Ja na przykład nienawidzę brukselki i... nigdy jej nie jem :D ) 2. Muszę zapytać z czego robisz ten omlet, skoro jajka chcesz zamienić na jajka \-) Wszelka forma podania jest ok. Od razu tylko mówię, żebyś nie wpadł na pomysł smażenia na oliwie extra vergine. Do smażenia tylko masło/smalec/olej kokosowy ewentualnie oliwa z kolejnych wytłoczyn.
[...] g****. Nie wiem dlaczego ale na 5 z 6 posiłków u ciebie znajduje się oliwa. Smażysz na niej czy dodajesz żeby podbic tłuszcz? Jeśli chcesz używać dobrego tłuszczu do smażenia to wybierz olej kokosowy, masło klarowane czy smalec, a jeśli chcesz dobić tłuszczu w diecie to wybierz orzechy, ryby (ale nie z puszki), masło (do smarowania) czy awokado.
[...] a na e że część omijasz i nie uwzgledniasz. Białko 2 gramy na kilogram masy ciała. https://potreningu.pl/articles/4731/silownia---ile-bialka-potrzebuje Można smażyć na oliwie z oliwek. Najlepszymi tłuszczami w tym kierunku będą jednak smalec, olej kokosowy, czy masło klarowane. https://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia
urozmaicaj( nie tylko piers z kurczaka) dodaj orzechy włoskie nasiona i tłuszcze( olej lniany, smalec, tran, olej kokosowy - nie tylko oliwa pamitaj o zasadzie 1:1:1) sok z marchwi sobie daruj i zjedz marchwkę)chyba ze uwielbiasz bo dla zdrowia to to nie jest. Kiedy treningi?:) Staraj się jesc nie przetworzone produkty(zamiast szynki zjedz biały [...]
Pełnowartościowe tłuszcze? Jajka, masło, smalec, tłuszcz z mięsa, oliwa, awokado, olej kokosowy. Orzechy z głową - mają okrutnie dużo omega 6. Co do mojej poprzedniej wypowiedzi małe sprostowanie - jedzenie tyłu węgli wcale takie dobre na masę nie jest - jak jesz za mało tłuszczu to słabo trawisz. Gorsze trawienie = gorsze wchłanianie = musisz [...]
[...] przed obróbka, makro się nie zmienia po obróbce, najwyżej waga. I jak masz dodawać tłuszczy, to wywal tem pamy, spraye, daj do smażenia olej kokosowy, masło klarowane, smalec. Do kurczaka dałabym kokosa lub masło, ze względów smakowych. Jak byłes na 1600-1700 to była głodówka, mogłeś spowolnić metabolizm, organizm przestawił się na tryb [...]
[...] można się ubierać ;-) ) chociaż ja też często wieczorem robie sobie na rano Zapraszam do działu KUCHNIA SFD tam znajdziesz mnóstwo ciekawych przepisów. Co do smażenia pewnie, czemu nie - olej kokosowy, smalec, PAM, masło klarowane. Możesz smażyć (po wcześniejszym wliczeniu w michę użytego tłuszczu) , dusić, piec, gotować. Wedle uznania ;-)
Nie licz ogórków, pomidorów - tylko strączkow i korzeniowe warzywa. Pożegnaj margarynę jak paskudny tłuszcz i przywitaj masło, masło klarowane ba nawet smalec - nie masz tłuszczów zwierzęcych w diecie. Olej kokosowy - też do smażenia, jako maskę do włosów i do ciała. Witasz jaja, mięso, ryby. Żegnasz biały chleb, serki - wynalazki jak Hochland, [...]
[...] o wysokim IG. czytac czytac i jeszcze raz czytrac a nie kopiowac bez sensu... warzywa, białko z rozgałezionymi aminokwasami, ww z ryzu kasz makaronu chleba razowego, zdrowe tłuszcze oliwa z oliwek, orzechym naziona, olej rzepakowy tłoczony na zimno, smalec, olej kokosowy, olej lniany(niewiele) ale na prawd...poczytaj bo szkoda czasu i zdrowia...
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
białko: jaja, mięsa, ryby, nabiał Węgle: kasze, ryże, makarony, ziemniaki Tłuszcze: Oleje (np. kokosowy, oliwa z oliwek), orzechy (oprócz ziemnych), smalec do smażenia sie nada tez posiłki okołotreningowe to te które jadasz ok. godziny przed treningiem i po treningu. One też są bardzo ważne
[...] i gouda do wywalenia. Zamień na pełnowartościowe białko i tłuszcze. 4.Co dać? Najlepiej dodać tutaj ziemniaków a wywalić tą odżywkę... Co to jest 150g ziemniaków? Wywal te carbo i zjedz przed treningiem solidny posiłek. Możesz dodać tłuszczy nasyconych w niewielkich ilościach : olej kokosowy,masło klarowane,smalec, olej MCT. 5.Może być 6.OK 7.OK
[...] to syf, ale tilapia daleko od "syfu" tez nie odstaje %-) 1. nie bedzie mialo. mozesz podgrzewac. 2.nie bedzie dobre. w ogole zrezygnuj ze smazenia, albo uzywaj do tego celu maslo klarowane, smalec, olej kokosowy, bądż beztluszczowy i najlepszy w tym przypadku "PAM". miesa nie musisz gotowac, mozna piec, grillowac, smazyc beztluszczowo na teflonie
Dżemy wymień na owoce margaryny wymień na masło klarowane / olej kokosowy / smalec. Parówki do wywalenia, musztardy, ketchupy też. Mało warzyw i owoców. Tuńczyki w puszcze od czasu do czasu te w oleju do wywalenia, wybieraj te w sosie własnym/ w wodzie. Ale staraj się jeść świeże ryby. Wybieraj lepszej jakości białko wrzucaj tłuste mięsa też, [...]
[...] a chociażby taka oliwa z oliwek czy rzepak lepiej stosować na zimno Rzepakowego lepiej w ogóle nie stosować, oliwa jest również dobra do smażenia ale do krótkiego i do mniejszych temp. Na zimno to tylko lniany bo nie powinno się go podgrzewać a smalec z tego co czytałałem to taki odpowiednik oliwy z oliwek jeśli chodzi o profil lipidowy